"Eetbare exoten"


 bestellen kunt u in de webwinkel.

n.b.Al deze producten zijn niet voor consumptie geschikt. Wij voldoen niet aan de zeer strenge eisen voor eetbare producten.


 Theobrama cacao/Cacaoplant

 

 

 

 

Cacaovruchten     Cacao stekken     Theobrama cacao

De vruchten

 

De eerste stekken

 

voorjaar 2015 leverbaar als mooie cacao plant

 

 

 

Cacaoplant (Theobroma cacao) 


Algemene gegevens:
Deze tropische halfschaduwplant levert de grondstof voor chocolade. Het is een struikachtige plant met grote leerachtige bladeren. Tijdens de bloei worden witte of roze stervormige sterk-ruikende bloemen gevormd, langs de stam en langs dikkere takken. De bloei gaat het hele jaar door in de tropen. De bloemen worden vruchten, die per stuk zo 'n 30 tot 50 bonen bevatten in wit slijmerig vruchtvlees. Iedere struik draagt zo 'n 40 vruchten per jaar, één struik levert ongeveer 1,5 kg aan cacaobonen per jaar. Na de oogst worden deze door een fermentatieproces omgezet naar donkerbruine bonen die een cacaosmaak hebben. Vervolgens worden ze gedroogd en kan er cacaoboter en -poeder van gemaakt worden.

Een cacaoplant kan heel behoorlijk in ons klimaat als kamerplant worden gehouden, in de zomer kunnen ze flink groeien. Soms kunnen ze ook gaan bloeien en vrucht dragen.

Temperatuur: liefst warm (boven 20 graden) houden, in de winter niet kouder dan 15 graden
Standplaats: Halfschaduw, een lichte en warme plek, maar nooit in de volle zon, in een pot met ruime luchtige aarde. Vermijd vooral de felle middagzon gedurende de zomer, in de winter (november t/m februari) is die geen probleem.
Groei: In de zomer kunnen ze flink groeien, geef dan af en toe kamerplantenvoeding (1x per 2 weken tussen april en september)
Grond: Luchtige potgrond voor kamerplanten, die water goed door laat lopen (houdt deze plant in een pot, de volle aarde is te koud in de winter)
Luchtvochtigheid: Houdt van een hoge luchtvochtigheid, nooit uit laten drogen dus, altijd op tijd weer water geven en regelmatig sproeien met gekookt afgekoeld water is goed voor de plant
Grootte: In Nederland groeit hij op tot 0,5 to 1,5 meter in een ruime pot

Verzorging:
Voor een optimale groei zet u de cacaoplant op een lichte plaats, waar hij geen direct zonlicht krijgt, achter de vitrage voor het raam bv. De plant verdraagt droge lucht vrij goed, maar de potkluit moet altijd vochtig zijn. Zet hem daarom niet boven een verwarmingsradiator, maar plaats hem daarbij in de buurt.
De plant moet ook niet op de tocht staan.
Geef hem dagelijks of om de dag water, zodat de potkluit altijd vochtig blijft en niet uitdroogt.
Bij droge lucht in de kamer: sproei met gekookt afgekoeld water.
Geef de plant in de zomermaanden kamerplantenvoeding, eens per 2 weken.

Schaduw plant die veel licht nodig heeft.

Niet uit laten drogen!

 


 

Camellia sinensis thee

 

camellia sinensis thee   Camellia sinensis theeplant   bloem camellia sinensis
    

 

 

De Camellia sinensis

 

De Camellia sinensis , de theeplant, komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië en China waar men van deze plant groene-, zwarte thee en oolong thee maakt.
Deze exoot behoort tot de familie van de Theaceae en wordt ook wel Thea sinensis genoemd. Als exoot is het een zeldzaamheid, deze theeplant is een niet veel voorkomende plant in de handel. Hij groeit langzaam; hoe langzamer hij groeit, des te hoger de kwailiteit van de thee. De Camelia s. vraagt om enige toewijding in zijn verzorging.

De theeplant bloeit van maart t/m mei. De bloemen zijn geel/wit van kleur. Vorst en droogte kunnen de plant flink beschadigen.

Algemene gegevens

Grond:                         luchtige, licht zure, liefst humusrijke aarde

Luchtvochtigheid:          vochtig         

Groei:                           langzaam

Bloei:                            maart t/m mei: geel/witte bloemen   

Bemesten:                     alleen tijdens de bloei en zéér spaarzaam

Vorst:                            in pot tot -5º                          in volle grond tot max. -12º

 

                                      Zomer                                    Winter

Standplaats:                    licht zonnig tot halfschaduw     licht, geen directe zon

Temperatuur:                  beste groei tussen 10º en 30º    overwinteren bij 0º-5º         

Verzorging

Plaats de Camellia s. op een licht zonnige tot halfschaduw plaats in de lente.

Pas op: jonge bladeren kunnen snel verbranden in de volle zon (zeker achter het glas)! Plaats de plant niet op de tocht en een te droge luchtvochtigheid kan de Camellia Sinensis niet verdragen. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. De plant vindt het fijn om regelmatig besproeid te worden met de plantenspuit.

De Camellia houdt van luchtige, zure en humusrijke grond. Het beste kan de plant jaarlijks worden verpot vooral als we kalkrijk water gebruiken. Beter is natuurlijk regenwater gebruiken. De grond die voor de Camellia’s gebruikt moet worden is aan de zure kant. We kunnen hiervoor zure potgrond gebruiken die bij de betere tuincentra verkrijgbaar is of we mengen de potgrond met humus die onder dennenbomen ligt of een mengsel van tuinaarde en turf.  De potgrond moet van een luchtige samenstelling zijn.

Hij kan zowel in pot als in volle grond gehouden worden. Omdat de plant al vroeg in het voorjaar bloeit kan men om van de bloei te genieten de plant buiten zetten tot lichte vorst (tot -5º) en bij matige vorst (lager dan -5º) weer binnen in een niet verwarmde lichte ruimte plaatsen. Vorst van -7º kan reeds flinke schade aan de plant veroorzaken. De kleinere theeplanten kunnen slecht tegen koude, dus deze kunt u vanaf oktober het beste binnenhouden (in een lichte onverwarmde ruimte zoals bv de slaapkamer).

Na de bloei begint de plant weer uit te lopen en knoppen te zetten voor het volgende bloeiseizoen. In deze periode moeten alle soorten overwegend in de schaduw staan. De Camellia’s hoeven nauwelijks te worden gesnoeid, maar door te snoeien kunt u de bloei stimuleren en vorm in de plant brengen. Er moet altijd na het tweede nieuwe blad aan een uitloper worden gesnoeid.

Een veel gehoorde klacht is dat de plant spontaan de knoppen laat vallen. De oorzaak is meestal dat de plant in een te droge en warme ruimte is geplaatst of dat de kluit uitgedroogd is. Het verplaatsen van planten geeft  geen knopval.  Zo kun je in het voorjaar het meeste van deze fraaie planten genieten.

Groei

De Camellia s. groeit langzaam. In Azië kunnen de struiken/ kleine bomen wel een hoogte bereiken van 20 meter en kan er wel 100 jaar van geoogst worden! Dit oogsten gebeurd bij voorkeur in de droge moessontijd. De planten groeien dan langzamer, wat een hogere kwaliteit thee geeft. Ook geldt dat hoe hoger de plant in de bergen groeit, des te langzamer hij groeit, hoe hoger de theekwaliteit.

In Nederland kan de plant op den lange duur, uitgroeien tot een ca. 4 meter hoge struik, door deze te snoeien en compact te houden, blijft hij ca. 2 meter hoog.

Thee

Voor de productie van thee wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van jonge lichtgroene bladeren. Deze hebben korte witte haren aan de onderzijde. Oudere bladeren zijn donkerder groen van kleur en leveren door een andere chemische samenstelling weer een andere theesmaak op.

De knoppen en de eerste twee blaadjes worden normaal geoogst voor de theeproductie. Dit wordt dan iedere 3 weken herhaald. Dit kunt u ook doen en zo uw eigen thee maken. Dit oogsten kan bij een plant vanaf 2 á 4 jaar. Wat u zich hierbij moet realiseren is dat de plant anders zal smaken omdat hij niet in het land van herkomst is “opgegroeid”.

Winterbescherming

Voor eventuele winterbescherming van uw grotere Camellia sinensis in de volle grond, kunt u de folder “Winterbescherming” raadplegen, of u kunt u e.e.a. op internet vinden. Op de linkpagina van Palmen Uit Rotterdam  vindt u verwijzingen naar diverse forums.

 


 

Mauritius papeda, Citrus hystrix.

 

Citrus hystrix     djeroek poeroet     kaffier limoen

 

 

 

 

 

 

De Mauritius papeda, Citrus hystrix, djeroek poeroet of kafferlimoen, is een groenblijvende boom.

De jonge stengels zijn kantig en afgevlakt en dragen in de bladoksels korte, stugge doornen. De afwisselend geplaatste bladeren zijn eivormig, fijn gekarteld en tot 15 x 6 cm cm groot. De bloemen staan met een tot vijf stuks in bladokselstandige bloeiwijzen. De papeda is een vrucht, die tot 7 cm groot wordt. Rijp is de vrucht groen tot groengeel van kleur. Afgezien van de pokdalige schil lijkt hij op een citroen.

Het vruchtvlees smaakt zuur, iets bitter en fruitig. Als voedsel gebruikt men de papeda net als de limoen. De gedroogde en gestampte bladeren van de plant gebruikt men als kruiderij.

http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/daon%20d.htm

De papeda wordt in Zuidoost-Azië, Mauritius en op Sri Lanka gekweekt. In Nederland wint deze vrucht aan bekendheid onder de (foutieve) naam "Thai lemon" door Dubbelfrisss Meloen & Thai Lemon. In Nederland wordt de vrucht "djeroek lime" en de bladeren "djeroek poeroet" genoemd. In België staat de vrucht bekend als "wilde limoen".

Verzorging:

Plaats de plant op een zonnige plek. Gebruik goed drainerende grond. Regelmatig voeding geven.

Laat de Citrus hystrix  overwinteren bij een minimale temperatuur boven het vriespunt. Tijdens de overwintering weinig water geven indien hij koel staat (één maal per maand). Je kan de Citrus hystrix ook binnen houden op warme temp. (De plant heeft namelijk geen rustperiode nodig.)
Vanaf half mei naar buiten waar hij nog een aantal dagen in de schaduw/half schaduw moet staan om te wennen aan het zonlicht. Hierna mag de Citrus weer in de volle zon

 


 

coffea arabica, koffieplant

 Coffea arabica plant.

 

          Geschiedenis

Coffea Arabica, de bekendste koffieplant, komt oorspronkelijk uit Ethiopië, waar het in de beboste hooglanden groeide. Dit was echter een wilde plant die later, tussen 1000 en 1300 in Yemen tot cultuur gebracht werd op geïirrigeerde terrassen. Intensieve cultivering ontstond rond 1500. De Nederlanders speelden een flinke rol in het verspreiden van deze koffie over de wereld, daar er vanaf Java rond 1710 een koffiecultuur en -handel werd opgebouwd door Nederlanders.


 

Algemene gegevens

Grond: drainerend

Groei: groeit goed, ook in huis als kamerplant. Heeft veel indirect licht nodig.

Bloei: bij planten vanaf 4 jaar oud: witte bloemen in het voorjaar, groen/gele bessen in zomer, rode bessen in najaar/winter

Gieten: houd de aarde vochtig en geef bj voorkeur kalkarm water

Vorst: verdraagt geen vorst en kou onder de 12º, sterke planten kunnen tot +5º verdragen

De koffieboom groeit van nature in tropische en warm gematigde gebieden, die droge en natte perioden kennen. In de natte perioden groeit de plant, in de droge perioden rust de plant. In de natte periode vormt hij takjes, blaadjes en bloemknoppen. Dan volgt een droogteperiode, waarna de plant door regenval gestimuleerd wordt om te gaan groeien en in het voorjaar te gaan bloeien. De plantenfamilie is Rubiaceae.

 

 

       

De Don Julian Coffee

 

Koffieplant in Pottburri binnenpot en Coffee based ompot. 

 

Koffie zaden

 

 

U kunt bij ons koffieplanten kopen die 100% verteerbaar (NO PLASTICS).  Met een binnenpot van zonnebloempit resten en een ompot van koffieprut is deze koffieplant met pot en al 100% natuurlijk afbreekbaar.

De zaden komen uit Guatamala. Hier komt ook veel koffie vandaan. Deze koffiezaden en dus ook de planten hebben een single origin.

don julian coffee.  (www.donjuliancoffee.com) 

Dus zowel groene bonen, zaden als koffieplanten van single origin Guatamala , Coban. 

Vraag offerte aan via contactformulier.

 

 

Coffea arabica onderhoud:

 

Water

Algemeen : Vochtig houden

Houd de grond vochtig voor de Coffea Arabica. Deze kamerplant verbruikt niet heel veel water, dus licht vochtig houden. Regelmatig kleine hoeveelheden water per keer is veel beter dan ineens heel veel. Voel regelmatig aan de grond of deze nog vochtig is, wanneer u merkt dat deze droger wordt geeft u weer water. 'S winters verbruikt de koffieplant minder water, pas hier de hoeveelheid water geven op aan.

De hoeveelheid water is van meerdere factoren afhankelijk. Houd aan: -Is de grond na 2 dagen alweer droog, geef dan iets meer. -Is de grond na 4 dagen nog erg nat, geef dan iets minder. Met experimenteren vindt u de juiste hoeveelheid.

Tip: Bij een nieuw aangeschafte plant, of na verplaatsing, de grond regelmatig controleren op vochtigheid door een vinger in de grond te steken. Zo ontdenkt u vanzelf hoe vaak en hoeveel de plant nodig zal hebben.

 

Plantenspuit

Sproei de koffieboom regelmatig. Omdat woonkamers over het algemeen te droog zijn is sproeien noodzakelijk. Ook blijft het blad hierdoor mooi glimmen. Indien de bladeren stoffig worden is een regenbuitje in de zomer zeer gunstig. Zonder stof kan de koffieboom meer zonlicht opnemen. Ook werkt dit preventief tegen ongedierte. Gebruik gekookt, afgekoelt water. Hier zit minder kalk in.

 

 

Waar zet ik mijn Coffea Arabica neer?

De Coffea Arabica ontvangt het liefst veel licht. Maar pas in het begin op met direct zonlicht. De koffieplant wordt namelijk opgekweekt onder gefilterd licht. Indien de koffieplant voor een raam op het zuiden komt te staan is het raadzaam 3 meter afstand te behouden. Geleidelijk kan de koffieplant dichterbij het raam komen te staan.

Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag is wenselijk. Plaats deze kamerplanten daarom voor een raam op het oosten of westen of 2-3 meter voor het raam op het zuiden. Eventueel kan de koffieplant ook voor een raam op het noorden geplaatst worden, maar dit is minder gunstig. Indien deze kamerplanten te donker staan zal er geen vers blad worden aangemaakt.

 

Verpotten

Verpot de Coffea Arabica in de lente. Dit kunt u herhalen wanneer de pot te klein wordt. Dit kan na 1 of 2 jaar. Plaats de plant in een pot die minimaal 1/5 breder is en gebruik normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water dat zich tussen de hydrokorrels verzameld, kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen en vasthouden.

 

Voeding

De koffieplant bemesten in de lente en zomer, niet in de winter. De koffieplant is dan in rust, groeit niet en verbruikt nauwelijks voedingsstoffen.

Verkleurende bladeren

Bruine bladeren kunnen duiden op kou, tocht of een te droge lucht.

 

Snoeien?

Indien de Coffea Arabica te groot wordt of je wilt meer uitlopers krijgen dan is snoeien nodig. Het is raadzaam om vlak voor de herfst te snoeien zodat meer licht in de kern van de plant dringt. In de lente loopt de Coffea arabica dan weer uit.

 

Bloemen

Bloei is mogelijk in de woonkamer. Witte bloemetjes (die zoet, iets naar Jasmijn ruiken) zullen dan zichtbaar zijn in het voorjaar, waarna koffiebessen zich vormen.

In de herfst/winter zijn de koffiebonen rijp, als de bessen dieprood van kleur zijn.

Per vrucht zitten er dan twee groene koffiebonen in. Deze bonen moeten gedroogd worden en gebrand worden, alvorens er koffie van gemaakt kan worden.

 

Temperatuur

Overdag:+/-20°C
'S nachts: +/- 16 °C

 

coffea arabica koffieplant


 

 

 

 

Terug naar home 

 

Palmen Uit Rotterdam | contact@palmenuitrotterdam.nl