Exotische palmen


 U vind hier een deel van het huidige aanbod.

Voor het gehele aanbod kunt u in de webwinkel terecht.

Chamaedorea elegans

Chamaedorea elegans

De palm is ongeveer 50cm hoog.  3euro per plant.

Verzorging:

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht.
Kan ook tegen minder licht. (Kan van mei tot oktober op terras of patio staan in half schaduw maar is in principe een binnen/kamer/kantoorpalm)
In de winter mag de temperatuur zakken tot 12 à 15°C. Is niet winterhard,

Water: Houd de potgrond vochtig, vooral in de groeiperiode, maar vermijd teveel water. Dompel de plant regelmatig tijdens de groeiperiode.
In de winter als de plant in rust is en op een koelere plaats staat ( dus niet boven de cv-radiator zetten) heeft ze veel minder behoefte aan water.
Regelmatig benevelen bij een kamertemperatuur van 18°C om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Algemeen: Een zeer makkelijk te verzorgen kamerplant die afkomstig is uit Centraal- en Zuid-Amerika. Dit is ook een luchtzuiverende palm.

Vooral decoratief omwille van de verenachtige bladeren. De Chamaedorea Elegans wordt ook veel binnenshuis gehouden en is misschien wel de meest gehouden huispalm van de wereld.
Groeit traag en blijft vrij klein (max. 2meter hoog) en is dus geschikt voor elke huiskamer.
Kan al vrij snel als jonge plant bloeien met kleine fel gele bloemen in deze palm komen, waarvan de clusterstelen nadat ze zijn uitgebloeid oranje tot rood verkleuren

 

Chamaedorea Elegans

Chamaedorea elegans /15cm.

De Chamaedorea elegans is ook verkrijgbaar in kleinere maat. 15cm hoog.

 

 

 

 

 

 


 

Areca Chrysalidocarpus lutencens Goudpalm

Areca/ Chrysalidocarpus lutescens/ Goudpalm

De palmen zijn ongeveer 20cm hoog.

 

Verzorging
De goudpalm heeft graag constant een vochtige bodem en staat het liefste in lichte schaduw, palm wil graag veel licht, maar niet de hele dag in de volle zon. Als de palm wel in de volle zon staat kleurt hij naar een goud/gele kleur, waaraan hij o.a. zijn naam te danken heeft. Ook mede vanwege de goud/gele zaden die tijdens de bloei aan de palm verschijnen.
Verder stelt hij geen speciale eisen aan de grondsoort, licht zuur is optimaal. Het is een zeer makkelijke palm die ook veel als binnenshuis of kantoor als kamerpalm gebruikt wordt. Areca mag niet op de tocht staan.
Is niet winterhard, zone 10a en hoger (-1ºC).
De ideale temperatuur voor de Areca ligt tussen 18 en 24 Cº. Sterke temperatuurswisselingen worden niet gewaardeerd door de Areca. Bij voorkeur tweemaal per week water geven, ’s winters is eenmaal per week voldoende. De potkluit dient steeds vochtig te zijn. Voor een gezonde Areca is het aan te bevelen om eenmaal per maand wat plantenvoeding aan het gietwater toe te voegen.

De jonge bladeren van de Areca komen vertikaal op vanuit het groeipunt in de vorm van een speer. De Areca ontwikkelt een enkele stam met één groeipunt. Aan het uiteinde van de stam bevindt zich het groeipunt, die wordt beschermd door de gevormde bladeren. Bruine oude bladeren kunnen afgeknipt worden.
Onderzoek door NASA heeft aangetoond dat de sterke plant unieke eigenschappen heeft. De bladeren zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis en zuiveren de lucht.

Chrysalidocarpus lutescens is de Latijnse naam voor Areca. In Nederland wordt hij ook wel goudpalm genoemd. Hij behoort tot de familie Arecaceae (palmachtigen). De Chrysalidocarpus lutescens komt oorspronkelijk uit Madagaskar. Tegenwoordig komt de Areca in vele tropische en subtropische gebieden over heel de wereld voor en is het een zeer populaire kamerplant. De goudpalm past prima in de huidige interieurtrends. Kies voor een mooie sierpot en de plant wordt een natuurlijke eyecatcher.

Er is maar één soort Areca. De Areca is één van de sneller groeiende soorten en bestaat uit een aantal rietachtige stengels met licht groene geveerde bladeren. Kenmerkend voor de  Areca is de lange houdbaarheid en de smalle, puntige bladeren.

 


 

hyophorbe lagenicaulis

Hyophorbe lagenicaulis of flessenpalm.

Verzorging:
Hou de temperatuur liefst op minimum 15 °C en zorg voor veel licht.De palm verdraagt 0 °C maar dan zullen de bladeren kunnen beschadigen.De Hyophorbe lagenicaulis kan in een kleine pot gekweekt worden want in tegenstelling tot veel andere palmbomen die een diepe penwortel hebben, heeft de Hyophorbe lagenicaulis een horizontaal uitbreidend en ondiep wortelstelsel en kan hij goed tegen droogte en staat het liefst in een goed drainerend zandig grond. Maandelijks voeding geven.Hij kan tegen de volle zon (wel voldoende water geven dan) maar staat het liefst op een lichte plaats of in halfschaduweschrijvende tekst naast afbeelding

Bodem:
Goed gedraineerde en zandrijk

Oorsprong:
Round Island, Mauritius

Overige informatie: Hyophorbe lagenicaulis of flessenpalm is een kleine palm van de familie van de Arecaceae. Deze palm blijft klein en is bestand tegen de zilte lucht aan de kust en cyclonen. De  Hyophorbe lagenicaulis is geheel verdwenen van Round Island omdat geiten en konijnen ze hebben opgegeten maar hij is wijd verspreid in de cultuur. De pseudostam is zeer kort en verdikt en het wortelgestel is horizontaal goed verspreid wat hem een goede bescherming tegen cyclonen biedt. De bladeren zijn geveerd, gebogen en stijf, met veel veren. Ze verschijnen met 4-8 aan de top van de stam. Ze kunnen tot 3 meter lang worden. De bloeiwijze verschijnt aan de top van de stam en is rechtopstaand. De bloemen zijn wit, de plant is hermafrodiet.
De vruchten zijn in de vorm van een olijf, 2,5 cm lang, eerst groen en dan zwart bij rijpheid, en bevatten irriterende oxalaat kristallen. De naam Hyophorbe stamt uit het Grieks: hys, hyos dat varken betekent en phorbe dat voer betekent. Hierbij refereert men naar het feit dat in het verleden de vruchten werden gebruikt als varkensvoer. Lagenicaulis betekent met de stam in de vorm van een fles.
 


 

Phoenix roebelinii

Phoenix roebelinii

Verkrijgbaar in het voorjaar!!

De Phoenix Roebelinii is een succesvolle en sterke Palm uit het Verre Oosten, die overal tot zijn recht komt. Deze palm is een verenpalm, de grote bladeren lijken net veren. Hij kan ongeveer 3 meter hoog worden, maar zal hier uiteraard wel de tijd voor moeten krijgen.

De Phoenix zal het bij kamertemperatuur goed doen. De plant staat het liefst op een lichte tot een half beschaduwde plaats. Probeer direct zonlicht zo veel mogelijk te vermijden en zeker niet bij de cv plaatsen. Droge lucht is waar hij niet goed tegen kan.

Een normale vochtigheid is voor de plant het beste.

Water behoefte: zeer regelmatig bewateren
Min. temp.: -4°C
Beschermen vanaf: 0°C
Bladvorm: vederblad
Stamvorm: meestal een enkele stam
Max. hoogte van de palm: 3 meter

ALGEMEEN:
De Phoenix Roebelenii wordt ook wel de dwergdadelpalm genoemd.
Deze palm komt van nature voor in Indochina maar wordt wereldwijd gekweekt als sierplant.
In Europa wordt hij verkocht als binnen- en buitenplant. Eens in het jaar krijgt deze palm trossen met meerdere kleine, geelachtige bloemen. 
  


 

Caryota zebrina

Caryota zebrina.

 

Striped fishtail palm, Gecko palm, Zebra fishtail palm.

Solitaire plant. Zeldzame palm.

Standplaats:
Beschutte, schaduwrijke plaats in een vochtige, maar goed doorlatende grond.
Hoewel de plant uit Papoea-Nieuw-Guinea komt is hij behoorlijk kou torerant ( +2graden celcius).
Hij leeft daar namelijk hoog in de bergen daar.

Het is echter een zeer trage groeier.

Het meest opvallende kenmerk zijn de strepen op de steel van de plant( zie afbeelding)
Bladeren hebben een lederachtig zwartachtig groene kleur
Voortplanting dmv zaden.

 

 

Caryota zebrina

   Caryota zebrina, stam   blad Caryota zebrina

Zaailing

 

Stam jonge plant

 

Blad Caryota zebrina

 


 

Wodyetia bifrucata

Foxtail palm / Wodyetia bifurcata

Kenmerken: De vossestaartpalm heeft één van de meest spectaculaire bladeren van alle palmen. Bleke groene bladeren die uit bij alle hoeken van de bladstam uitspringen, zo lijkt het blad op de staart van een vos. Een rijpe vossestaartpalm heeft een kroon van 8-10 bladeren, elk met de kenmerkende vossestaart verschijning, en een kroon met een doorsnee van 4.6-6.1 m. De vossestaartpalm is doornloos en heeft een slanke, dicht geringde flesvormige stam en kan zo'n 10 mtr hoog worden.
 

Bloei:  De vossestaartpalm draagt witte bloesems van beide geslachten bij de basis van zijn kroon, zodat één enkele palm vruchtbare zaden kan produceren. De vossestaartpalm maakt kleurrijke clusters van rood aan oranjerood fruit, die elk één zaad bevat.

Verzorging:  De vossestaartpalmen zijn uitzonderlijk sterk en gemakkelijke groeiers. Is ook een snelle groeier (50 tot 60cm per jaar). Zij tolereren een grote verscheidenheid van goed gedraineerde gronden, met inbegrip van alkalische kalksteengronden en rotsachtig zand. Regelmatige bemesting met palmmeststof, en regelmatig water geven resultaat in de snelle groei. De vossestaartpalmen tolereren lichte vorst, trekt zelden ongedierte en ziekte aan, en zijn bestand tegen het dodelijke vergelen.

Licht: De vossestaartpalm groeit het best in volledige zon, maar hij groeit ook goed in gedeeltelijke schaduw. Zelfs kunnen de kleine planten en de zaailingen hete, volledige zon op een vroege leeftijd tolereren. De vossestaartpalm kan ook binnen worden gekweekt waar hij het goed doet op een lichte plek.

Vochtigheid: De volwassen vossestaartpalm heeft een diepe penwortel.De palm moet regelmatig water hebben en niet uit laten drogen Tijdens koelere maanden vergt de vossestaartpalm slechts weinig water.

Overige:De palm van de vossestaart wordt verspreid door zaden. Sommige zaden ontkiemen 2-3 maanden na het zaaien, en anderen zullen tot 12 maanden tot kiemen vergen.

 


 

Bismarckia nobilis

Bismarckia nobilis

(Zilverpalm)

De Bismarckia komt oorspronkelijk uit Madagascar en is een juweel om te zien. De stam word grijs/bruin van kleur en is aan de onderzijde iets dikker. De bladeren kunnen wel tot 3meter doorsnede groot worden. Het blad is grijs/blauw van kleur.
Zelfs binnen is deze palm de moeite waard, indien een redelijke luchtcirculatie en een lichte standplaats is de Bismarckpalm ook in uw woning een pracht juweel.
Bijzonderheden: rechtopstaande stijve, grijsblauwe bladeren; deze palm is tweehuizig; voor het vormen van vruchtbare zaden is dus zowel een mannelijk als een vrouwelijk exemplaar vereist.
Nobilis staat voor 'nobel'. De Bismarck palm dankt in de 19e eeuw zijn naam aan een Duitse kanselier genaamd Prins Otto E.L. von Bismarck-Schönhausen.

Verzorging:
Standplaats: volle zon
Verzorging: goed waterdoorlatende grond
Deze palm is redelijk droogte tolerant. Echter hij groei veel sneller indien hij regelmatige water krijgt. Hij is niet winterhard en moet naar binnen. Overwintering: boven 12°C
In het voorjaar (april) weer snel naar buiten op uw terras.

 


 

Ravanea rivularis

Ravanea rivularis of Majesty Palm

VERZORGING:
Lichte tot zonnige standplaats. Potgrond vochtig houden, maar mag tijdelijk licht indrogen. Gebruik voor beter effect met het watergeven een schotel onder de pot. Af en toe bijmesten. De Ravanea is een echte kamerpalm en gedijt het beste in kamertemperatuur. 

ALGEMEEN:
Ravenea Rivularis De Ravenea Rivularis komt oorspronkelijk uit Madagascar, Afrika en China waar de plant langs waterlopen in de laaglanden veel voorkomt. Deze plant komt vooral voor in tropische gebieden en kan niet tegen temperaturen onder het vriespunt. De Ravenea Rivularis is een kamerplant. In de zomer kan de plant eventueel buiten worden gehouden op een licht beschaduwde plaats


 

Chambeyronia marcocarpa

Chambeyronia macrocarpa

Synoniem:
Blushing Palm,
Red Leaf Palm,
Red Feather Palm,
Flame Thrower Palm


Oorsprong: New Caledonia

Omschrijving:
Grote vederpalm die tot ongeveer 20 meter kan worden in thuisland, met een spectaculair, helder rood nieuwe blad, dat rood blijft voor maximaal 10 dagen

Verzorging:
Volle zon / lichte schaduw, vochtig, goed gedraineerd (Hij is niet vies van natte voeten).
Gemakkelijk en  de snelste van de Nieuw-Caledonië palmen.

Voor verdere verzorging verwijs ik u naar de forums.
Zie forumpagina website.

http://www.palmenuitrotterdam.nl/link.html

 


 

Dypsis decary

Dypsis decary/ Driehoekpalm

Neodypsis Decary, Dypsis Decary, Driehoekpalm,

Deze palm groeit op een smalle strook in Zuid-Oost Madagascar in droge bossen op arme grond. De verzamelaar die deze palm heeft ontdekt was genaamd Raymond Decary, vandaar de naam Decary.
Deze palm wordt vanwege zijn bijzonder elegante groeiwijze ook wel de Driehoekpalm genoemd. Deze kuippalm is een sensationele verschijning op een ruim terras of als solitair in uw tuin. Hij word in nederland meestal als kamerpalm aangeboden.

Verzorging:
De palm is droogte resistent, maar voor een betere groei een licht vochtige bodem houden (geen natte bodem) en verder staat de Decary het liefste in de zon, maar hij verdraagt ook lichte schaduw. Verder stelt deze palm geen speciale eisen aan de grondsoort, licht zuur is optimaal.
Het is een zeer makkelijke palm die ook binnenshuis of kantoor als kamerpalm gebruikt kan worden, mits hij voldoende licht heeft en genoeg luchtcirculatie.

Deze palm is niet makkelijk verkrijgbaar en zeker voor liefhebbers indien op voorraad en buitenkansje. Is niet winterhard, (-3c graden en hoger).

 


 

Osmocote-korrels

Osmocote-korrels


Wat is Osmocote?
Osmocote is een gecontroleerd vrijkomende meststof die 3 maanden lang een bepaalde hoeveelheid voeding geeft aan planten. Osmocote bestaat uit korrels die omgeven zijn door een biologisch afbreekbaar laagje.
Als waterdamp dit laagje binnendringt, lossen de voedingsstoffen in de korrel op en komen geleidelijk vrij.
De hoeveelheid voeding die wordt afgegeven is afhankelijk van de bodemtemperatuur. Bij hogere temperaturen hebben planten meer voeding nodig.
De voedingsafgifte is dan ook groter. Bij lagere temperaturen hebben de planten minder voeding nodig en is er een vertraagde afgifte van voedingsstoffen.
De afgifte van deze voedingsstoffen wordt niet beïnvloed door de hoeveelheid water, licht, grondsoort, pH van de grond of microbiologische werking.
Het resultaat is een sterke, gezonde plant door de gelijkmatige en constante voeding.

De dosering is 4 gram per liter potgrond. (Genoeg voor 50 liter grond)

Technische info: osmocote exact  Scotts. 16+9+12 +2mgc


 

    

 

 

 

 

 

 

Terug naar home

 

 

 

         

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palmen Uit Rotterdam | contact@palmenuitrotterdam.nl